Donat...Makanan ini pada asalnya diperbuat daripada adunan Tepung, Gula dan sedikit bahan penaik (Baking Powder). Di luar bandar kuih ini boleh didapati di Tamu, Gerai-gerai, Pasar Tani, Kedai Kopi, Warung dan gerai di tepi jalan. Ianya dijual pada harga 3 seringgit atau 2 seringgit bergantung kepada sais bulatannya. Proses pembuatannya lebih rumit kerana pada asasnya dibuat menggunakan tangan dan kuali domestik. Kuih ini sangat popular untuk hidangan sarapan pagi atau sarapan petang.
Berlainan pula dengan Donat seperti dalam gambar ini....Asas adunan ditambah dengan lapisan krim, mentega, cheese, kacang, Chocolate dan macam-macam lagi. Terdapat juga berbagai-bagai lakaran ataupun lukisan corak di atasnya semata-mata untuk menaikkan selera. Donat jenis ini memang lazat dan sedap....... tidak dapat dinafikan keistimewaan rasanya tetapi ia tidak dijual dengan harga 3 seringgit ataupun 2 seringgit. Harga sebiji adalah RM2.60 dan bergantung kepada jenis serta perasanya. Di Kota Kinabalu ianya boleh didapati di Kompleks Warisan Square iaitu blok bangunan yang bersebelahan dengan Center Point.
Persoalannya di sini ialah apakah kita sanggup berbelanja besar semata-mata untuk mengalas perut ataupun kerana mahu menyedapkan perut? Patutkah kita berbelanja mahal untuk keluarga yang besar? Terpulanglah kepada budi bicara masing-masing....fikirkan dahulu, senang kemudian. Untuk sekali sebulan tu bolehlah...tapi jangan sampai setiap hari..."Kadar-Kadari" kata orang kadayan Labuan. Hehehe...
3 ulasan:
mana-mana pun sia tdk pilih ...huhu...apa-apapun makan dulu...
Yummy! Yummy!
donat o donat... nama tempatan dia kuih gelang tu kan...
kalau macam tu sekali mahal harganya, baik roti Bun saja.
Kalau beli donat ni... pas tu boleh kenyang 1/2 hari, tia apalah. Boleh juga....
Tapi itulah cara orang cari untung lebih... tukar rupa saja, harga sudah naik. Belum tentu hebat rasanya...
adeiii...sadap ba tis donut tapi kawu mkn awi-awi sandi juga hehehe....
Catat Ulasan